Griepprik 2018

Uitnodiging van de huisarts

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november. Als je in de doelgroep zit, krijg je hiervoor een uitnodiging rond augustus of september van elk jaar.

Alle patiënten die in 2018 in aanmerking kwamen voor een griepprik hebben inmiddels de griepprik toegediend gekregen. Mocht je nog geen uitnodiging hebben ontvangen, maar volgens de indicaties wel in aanmerking komen, neem dan nog even contact op met de praktijk. Je kon alleen met de uitnodiging de griepprik halen op de volgende momenten:

Data worden elk jaar rond augustus en september bekend gemaakt. 

Wat is griep?

Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen een verkoudheid. Wanneer je allergisch bent voor kippeneiwit mag je GEEN griepprik hebben.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als je tot een van deze risicogroepen hoort, krijg je het advies om elk jaar de griepprik te nemen. We nodigen elk jaar deze patienten weer uit – op advies van de overheid. De riscogroepen bestaan uit:

  • mensen van 60 jaar en ouder
  • mensen met een hart- of vaatziekte (bv. CVA, angina pectoris, hartfalen of -infarct, ritmestoornissen en hartkleplijden)
  • mensen met een longziekte (bv. astma, chronische bronchitis of COPD)
  • mensen met diabetes mellitus of
  • mensen met een nierziekte (dit geldt niet voor mensen met nierstenen): dialyse of nierinsufficientie
  • mensen met verminderde weerstand (HIV-geinfecteerden, recente beenmergtranstransplantatie, leukemie, of het gebruik van cytostatica en/of bestralingen)

Werk je zelf in de zorg of heb je zelf direct contact met mensen uit risicogroepen? Dan is het advies om zelf OOK de griepprik te nemen. De kans is dan kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of deze vergoed wordt.

Waarom een griepprik?

Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van.

Heeft de griepprik nadelen?

Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben.  Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.

Zwangerschap / borstvoeding:

Voor zover bekend kan de influenzavaccinatie zonder gevaar gegeven worden tijdens de zwangerschap in het 2e en 3e trimester (dus niet in de 1e drie maanden) en bij borstvoeding.

Kinderen:

Bij kinderen jonger dan 6 jaar wordt de vaccinatie na 4 weken herhaald om tot voldoende antistofvorming te komen. Deze tweede vaccinatie kan vervallen indien in de afgelopen twee seizoenen minstens eenmaal volledige vaccinatie plaatsvond.

Vaccinatie op eigen verzoek:

Patienten zonder indicatie, kunnen op eigen verzoek wel gevaccineerd worden. De kosten voor het plaatsen van een  griepprik op eigen verzoek zijn 15 euro exclusief de kosten voor het griepvaccin op te halen bij de apotheek. Je hebt hiervoor wel een recept nodig. De griepprik wordt gegeven door een van onze assistente. Het bedrag kan contant worden voldaan. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de doktersassistente.

De vaccinatie-injectie zelf zetten:

Op advies van de NHG-accrediteur en uit oogpunt van veiligheid geven we – in tegenstelling tot voorgaande jaren – de griepprik of andere injecties niet meer mee naar huis om zelf te zetten.

Meer informatie over de griep(prik) vind je op de website van het RIVM.